Sutra slavimo SRETENJE GOSPODNJE: Devojke, jedan OBIČAJ ujutru određuje vašu SUDBINU, OBAVEZNO ga ISPOŠTUJTE!

Sutra slavimo SRETENJE GOSPODNJE: Devojke, jedan OBIČAJ ujutru određuje vašu SUDBINU, OBAVEZNO ga ISPOŠTUJTE!

фебруар 7, 2022 Off By Lenka

Devojke, jedan običaj ujutru određuje vašu sudbinu, OBAVEZNO ga ispoštujte…

 

 

 

Ispoštujte običaje, brojni su vernici koji svedoče o čudima koja su im se na ovaj sveti dan događala…

 

 

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Sretenje Gospodnje – uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu. Smatra se da je ovaj praznik od suštinske važnosti za hrišćanstvo jer od zaborava čuva prvi susret Isusa, koji će postati Spasitelj čovečanstva, sa ljudima.
Sretenje Gospodnje slavi se uvek četrdesetog dana po Božiću, kada se proslavlja prvi susret Boga i čoveka pod svodovima jerusalimskog hrama i sretenje novorođenog Mesije koga je u naručje primio pravedni starac, poznat kao sveti Simeon Bogonosac.

 

 

Susrevši se sa Bogorodicom pravedni starac Simeon uze na ruke svoje Mesiju i reče: „ Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po riječi svojoj, s mirom; jer oči moje videše spasenje tvoje; spasenje koje si pred svim narodima spremio, svetlost da narode obasjava, i slavu naroda tvoga Izrailja“.

 

Sretenje Gospodnje je praznik od suštinske važnosti za hrišćanstvo i njegovo značenje ukazuje na na prvi susret Spasitelja Isusa Hrista sa ljudima.

 

 

Predanje kaže da su prvom ulasku Isusa Hrista u hram u Jerusalimu prisustvovali i fariseji i o tome obavestili cara Iroda . Uveren da je to novi jevrejski car, kako su najavili proroci sa istoka, car Irod je naredio da se Isus ubije, posle čega je poubijano 14.000 muških beba njegovog uzrasta. Zahvaljujući upozorenju anđela božjeg, Bogorodica je sa malim Isusom otišla u Misir i tako ga spasla.

 

 

Sretenje se slavi od vremena cara Justinijana – 544. godine. Tada je u Carigradu i okolini vladala epidemija kuge koja je dnevno odnosila 5.000 života, a pustoš je napravio i katastrofalan zemljotres u Antiohiji. Na Sretenje su održane masovne molitve i nesreće su prestale, pa se od toga vremena taj dan počeo praznovati kao veliki praznik Gospodnji.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2