SLAVIMO SVETOG SIMEONA I ANU: Danas se ostvaruju želje, a roditelji bi OVO trebalo da urade za svoju decu!

SLAVIMO SVETOG SIMEONA I ANU: Danas se ostvaruju želje, a roditelji bi OVO trebalo da urade za svoju decu!

фебруар 13, 2022 Off By Lenka

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan svetog Simeona Bogoprimca i svete Ane.

 

 

Sveti Simeon smatra se zaštitnikom male dece, dok je sveta proročica Ana prva obznanila Jesrusalimu da ima novog Mesiju.

Simeon Pravedni ili Simeon Bogoprimac je hrišćanski svetitelj koji je, prema predanju, život proveo čekajući rođenje Isusa Hrista, spasitelja čovečanstva.

 

 

Smatra se zaštitnikom dece, a njegov praznik danom kada se najmlađima ostvaruju sve želje.

Sveti Simeon je, u vreme cara misirskog Ptolomeja Fila-delfa, bio izabran kao jedan od znamenite Sedamdesetorice, kojima je bio poveren posao prevođenja Biblije sa jevrejskog na grčki jezik.

 

 

Simeon je radio svoj posao savesno, ali kada je prevodio proroka Isaiju i došao do onog proročanstva: “Evo deva će zatrudneti i rodiće sina”, on se zbunio, pa je uzeo nož da izbriše reč “deva” i zameni je rečju “mlada žena”, te da tako i prevede na grčki.

 

 

Međutim, Simeonu se u tom trenutku javio anđeo Božji, koji ga je odvratio od njegove namere.

 

 

Anđeo mu je objasnio da je proročanstvo istinito i da je tačno zapisano. A da je istinito i tačno, uveriće se i on lično, jer po Božjoj volji neće umreti dok ne vidi Mesiju rođenoga od devojke, rekao mu je još anđeo Božji.

 

Pravedni Simeon se obradovao takvome glasu s neba, pa je ostavio proročanstvo neizmenjeno i zahvalio Bogu što ga je udostojio da doživi i vidi Obećanoga.

 

 

Kada je Deva Marija u hram jerusalimski donela Mladenca Isusa, Duh Božji je to javio Simeonu, koji je u to vreme bio veoma star i “beo kao labud”.

 

 

Simeon je brzo otišao u hram, gde je “poznao i Djevu i Mladenca po svetlosti što zračaše oko glava njihovih kao oreol”.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2