Sutra je Sveti Sava – Na Savindan budite darežljivi: Uzmite za sebe, ali odvajajte i za Boga!

Sutra je Sveti Sava – Na Savindan budite darežljivi: Uzmite za sebe, ali odvajajte i za Boga!

јануар 26, 2020 Off By Altina

Priča se da je Rastko Nemanjić imao tako jaku ljubav prema veri, da je napustio sve i otišao u monahe.

Rastko Nemanjić, u narodu poznatiji kao Sveti Sava, bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i brat kraljeva Vukana i Stefana.

 

Rastko Nemanjić se rodio 1174. u mestu Ras, u blizini današnjeg Novog Pazara. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i njegove supruge Ane.

 

Sa samo petnaestak godina Rastko postaje humski župan, ali na toj funkciji ostaje manje od godinu dana. Ostavivši sve, odlazi na Svetu Goru gde postaje monah.

 

Ljubav prema veri bila je jača. Želja da postane monah ispunila mu se upravo na Svetoj Gori.

 

Nakon smrti Stefana Nemanje, dolazi do borbe za vlast između Stefana i Vukana. Stefan šalje Savi pismo da se vrati u Rašku i donese Nemanjine mošti. Pismo je puno podsećanja na Nemanjinu želju da Stefan vlada, ali da se to zbog Vukanove neposlušnosti nije moglo sprovesti. Sava se veoma brzo odlučio da posluša Stefana.

 

Sahranio je Nemanjine mošti u Studenici, i popularna verzija glasi da su se Stefan i Vukan, baš tu nad moštima mrtvoga oca, konačno izmirili. Po povratku u Srbiju, Sava postaje iguman manastira Studenica, u kojem je položeno Nemanjino telo.

 

 

Zakonopravilo Svetog Save iz 1219. godine je bilo prvi srpski ustav. Ono je uređivalo veliku oblast društvenih odnosa, kako crkvenih tako i građanskih.

Godine 1221. je održan opšti državno-crkveni sabor gde je Sava papinom krunom (vencem) krunisao (ovenčao) svog brata Stefana Nemanjića za kralja, koji postaje Stefan Prvovenčani, a Srbija postaje kraljevina. Nastavak na sledecoj strani.

Стране: 1 2