Sutra je Sveti Sava – Na Savindan budite darežljivi: Uzmite za sebe, ali odvajajte i za Boga!

Sutra je Sveti Sava – Na Savindan budite darežljivi: Uzmite za sebe, ali odvajajte i za Boga!

26 јануара, 2020 Off By tutuko

 

Po povratku sa hodočašća u Jerusalim, prolazio je kroz Bugarsku. Tu je preminuo 14. januara 1236. i bio sahranjen u tadašnjoj bugarskoj prestonici Trnovu.Njegov sinovac, srpski kralj Vladislav posle godinu dana je preneo njegove mošti iz

 

 

Trnova u manastir Mileševu. Stefan Vukčić Kosača se 1448. godine po osvajanju manastira Mileševa, proglasio “hercegom od Svetog Save”, a oblast kojom je upravljao kasnije je dobila ime Hercegovina.

 

Mošti Svetog Save su bile u Mileševi, sve dok ih Sinan-paša nije odatle oteo, odneo u Beograd i spalio ih na brdu Vračar 27. aprila 1594. Posle oslobođenja od Turaka na Vračaru je podignut hram posvećen Svetom Savi, u znak sećanja i zahvalnosti za sve ono što je Sveti Sava uradio zasvoj narod i crkvu.

 

 

 

Srpska pravoslavna crkva praznuje Savu kao svetitelja 27. januara po gregorijanskom, odnosno 14. januara po julijanskom kalendaru. Praznik Svetog Save, Savindan, obeležava se kao školska slava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj. Takođe se obeležava i spaljivanje moštiju Svetog Save.

 

 

Verovanje vezano za Svetog Savu

 

Vekovima se verovalo da Seveti Sava i dalje živi i da hodi međ Srbima deleći pravdu. Veruje se da prerušen u starog i odrpanog prosjaka od ljudi moli za milost, te prema darežljivosti nagrađuje ili kažnjava vernike. Zbog toga je izuzetno važno da danas budete darežljivi, ali i oprezni. Za Svetog Savu važi verovanje da nije kao drugi sveci, te da je u stanju da vam zameri i najmanju sitnicu.

 

Uzmite za sebe onoliko koliko vam treba, ali odvajajte i za Boga, za bližnjeg svog. Suština Savindana je da se ugledate na sveca koji je ostavio veliko materijalno bogatstvo radi duševnog bogatstva.

 

Najvažnije je da se na današnji dan pobrinete za svoju dušu. Darujući drugima, oplemenjujete sebe.

Стране: 1 2