Sutra je VELIKA GOSPOJINA: Evo šta na ovaj dan NE BI TREBALO raditi, a posebno se odnosi na ŽENE!

Sutra je VELIKA GOSPOJINA: Evo šta na ovaj dan NE BI TREBALO raditi, a posebno se odnosi na ŽENE!

август 24, 2021 Off By Lenka

Sutra se u pravoslavnim crkvama obeležava praznik Velika Gospojina. Zvanični naziv praznika je Uspenije Presvete Bogorodice.

Velika Gospojina je zapravo uspomena na smrt Bogorodice i, prema jevanđeljskom predanju, dan kada se ona vaznela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

 

 

Brojne crkve i manastiri u Srbiji posvećeni su Bogorodici, a širom zemlje mnoge porodice slave današnji praznik kao svoju krsnu slavu. Održavaju se vašari i narodni sabori, a jedan od onih s najdužom tradicijom je u Beogradu, kod ženskog manastira u Rakovici.

Kako Velikoj Gospojini prethodi dvonedeljni post, sutra se vernici, posebno žene, pričešćuju. U Srbiji se veruje da je Bogorodica zaštitnica svih živih bića, ali posebno porodilja i majki. Zato na današnji dan dame ne bi trebalo ništa da rade već da dan posvete poštovanju Bogorodice.

Za praznik Uspenja Presvete Bogorodice nije dobro išta raditi rukama, ili započinjati nov posao. Do današnjeg dana treba završtiti sve letnje poslove u polju, a tek od Male Gospojine treba početi sa novim, jesenjim radovima.

 

 

Ikona Presvete Bogorodice treba da se nalazi u kući svakog hrišćanina. U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da boja sastrugana sa ove ikone, ako se popije pomešana sa vodom na današnji dan, može da izleči mnoge ženske bolesti. Takođe, veruje se da bilje i trave ubrane na Veliku Gospojinu imaju izuzetno lekovita svojstva.

 

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2