Današnji dan je posvećen PORODIČNOM MIRU i SLOZI: Sveti mučenik IPOLIT nalaže da ovo OBAVEZNO URADITE!

Današnji dan je posvećen PORODIČNOM MIRU i SLOZI: Sveti mučenik IPOLIT nalaže da ovo OBAVEZNO URADITE!

август 24, 2021 Off By Lenka

Sveti mučenik Ipolit rođen je i vaspitan kao neznabožac i radio je kao nadzornik tamnica u Rimu. Njegov život se promenio kada je tu bio zatvoren arhiđakon Lavrentije.

 

 

Danima je Ipolit gledao kako ovaj budući svetitelj čini čuda i leči ostale zatvorenike pritompropovedajući o jednom Bogu i Hristovoj ljubavi. Shvatio je da i on počinje da veruje u sve to i zamolio je Lavrentija da ga krsti. Nakon ovoga, prema predanju, Ipolit je Lavrentija odveo u svoj dom gde je ovaj kristio celu njegovu prodicu, decu, ženu i dadilju.

 

 

Kada je Lavrentije bio ubijen za Hrista, Ipolit je noću uzeo telo ovog mučenika i časno ga sahranio. Međutim, to je nekako došlo do ušiju cara Dekija, i treći dan po smrti Lavrentijevoj, Ipolit je bio uhvaćen i izveden pred cara.

 

 

Pošto nije hteo da se odrekne vere, tučen je kamenjem po ustima. Potom je car naredio da ga razdenu nagog i šibaju, ali Ipolit mu je na to, kako priča kaže, mirno poručio: “Nisi me razdenuo nego si počeo da me odevaš!” Tada su ga protegli po zemlji i udarali nemilosrdno, a Ipolit je samo glasno izgovarao: “Hrišćanin sam!”

 

 

Međutim, najstrašnije iskušenje tek je čekalo ovog svetitelja.

 

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2….

Стране: 1 2