Danas je PREPODOBNI MOJSEJ MURIN: Ovu stvar treba da IZBEGAVATE!

Danas je PREPODOBNI MOJSEJ MURIN: Ovu stvar treba da IZBEGAVATE!

септембар 7, 2021 Off By Lenka

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Prepodobnog Mojseja Murina.

 

 

Etiopljanin rodom, i po zanimanju najpre razbojnik i vođ razbojničke družine, a po tom pokajnik i veliki podvižnik. Kao rob nekoga gospodara Mojsej pobegne i uvrsti se u razbojnike.

 

 

Zbog njegove velike telesne snage i bezobzirnosti razbojnici ga izberu za svoga starešinu. Odjednom naiđe na njega griža savesti i pokajanje za nedela koja beše počinio; ostavi družinu, stupi u neki manastir i preda se potpunoj poslušnosti svome duhovniku k redu manastirskom.

 

Mnogo se koristio poukama sv. Makarija, Arsenija i Isidora. Docnije se povukao na bezmolvije u jednu keliju, gde se sav predao: trudu telesnom, molitvi, bdenju i Bogomisliju. Mučen demonom bluda on se ispovedi duhovniku Isidoru, i od njega dobi savet, da posti što više i ne jede do sita.

 

 

No, kad i to ne pomože, on po savetu starca, poče noću bditi i moliti se stojeći; potom uobičaji, da po svu noć donosi vodu starcima sa udaljenog bunara. Posle šestogodišnjeg strašnog truda, najzad ga sv. Isidor čudotvorno isceli od bludnih pomisli, maštanja i snova, navođenih na nj od demona. U starosti bi rukopoložen za sveštenika.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2