Danas je hrišćanski praznik PRAVE LJUBAVI: Ako želite SREĆAN BRAK, jednu stvar MORATE DA URADITE!

Danas je hrišćanski praznik PRAVE LJUBAVI: Ako želite SREĆAN BRAK, jednu stvar MORATE DA URADITE!

септембар 4, 2021 Off By Lenka

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svete mučenike Adrijana i Nataliju.

 

Adrijan je, posmatrajući patnje hrišćana zbog vere, rešio da se prikloni njihovoj veri, a to je silno obradovalo njegovu ženu Nataliju koja je bila potajna hrišćanka.
Sveti mučenici Adrijan i Natalija bili su muž i žena, oboje plemenitog i bogatog roda iz Nikomidije. Adrijan je bio načelnik u vojvodstvu i neznabožac, dok je Natalija bila potajna hrišćanka. Oboje su bili mladi, a pre mučeništva živeli su trinaest meseci u braku.
Kada je opaki car Maksimijan posetio Nikomidiju naredio je da se uhvate hrišćani i stave na muke.

 

Blizu grada, u jednoj pećini, sakrilo se dvadeset troje hrišćana, ali su bili razotkriveni. Vlast je ubrzo naredila da ih prvo išibaju, a zatim bace u tamnicu. Potom su ih izveli iz tamnice i odveli načelniku Adrijanu da im popiše imena. Adrijan je posmatrao ove ljude, koji su bili izmučeni ali trpeljivi, mirni i krotki, pa ih je zakleo da mu kažu šta očekuju od svog Boga za sve muke koje su pretrpeli.

 

Govorili su mu o blaženstvu koje čeka pravedne u carstvu Božjem. Čuo je to, opet ih posmatrao i odjedanput se okrenuo pisaru i rekao mu: “Zapiši i moje ime sa ovima svetima, i ja sam hrišćanin!”. Kad je car to čuo upitao je Adrijana da li je sišao sa uma, a Adrijan je na to rekao: “Nisam s uma sišao nego sam k umu prišao”. Razgnevljen ovakvim Adrijanovim rečima, car je naredio da ga okuju i bace u tamnicu, odredivši dan kada će ih sve izvesti na mučenje. Jedan od Adrijanovih slugu brzo je otišao njegovoj kući i obavestio gospođu Nataliju o svemu i ona se veoma obradovala što je čula da je njen muž spoznao pravu veru.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2