Sutra je Božić, a evo koje običaje morate ispoštovati ako želite zdravlje , sreću , mir i  napredak..

Sutra je Božić, a evo koje običaje morate ispoštovati ako želite zdravlje , sreću , mir i napredak..

јануар 5, 2020 Off By Altina

Srpska pravoslavna crkva proslaviće sutra Božić, najradosniji hrišćanski praznik – dan Rođenja Isusa Hrista.

U času rođenja Isusa Hrista, koji je u ovaj svijet došao radi spasenja cijelog ljudskog roda od grijeha i vječne pogibelji, zvijezda je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”.

 

Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali jagnje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato.

Sam Božić je trodnevni praznik, a ako računamo i Badnji dan kojim se završava zimski post, onda je to četvorodnevna svetkovina okrenuta domu i porodici.

 

U Srbiji se Božić vekovima tradicionalno obeležava i predstavlja vrlo važan deo naše tradicije. No, mnogi, gotovo svi, narodni običaji počeli su da se gube u urbanim sredinama gde nema ni ognjišta, ni vatre, ni šume.

Sve je prilagođeno gradskom načinu života. Odlazak u šumu po badnjak, zamenjen je pijacama ispunjenim prazničnom gužvom i, neretko, nervozom. Običaji se više ne prenose s kolena na koleno, što svedoči današnja mladež koja veoma malo zna o hrišćanskim i tradicionalnim običajima koji predstavljaju identitet jednog naroda.

Čuvamo li običaje i tradiciju?

Koliko je čuvanje običaja značajno za svaku zajednicu najbolje govori izreka „Bolje zemlju prodati, nego običaj izgubiti”.  Nastavak na sledecoj strani.

Стране: 1 2 3