Danas je SVETA MUČENICA VASA SA DECOM: Danas možete uraditi jednu VELIKU STVAR!

Danas je SVETA MUČENICA VASA SA DECOM: Danas možete uraditi jednu VELIKU STVAR!

септембар 2, 2021 Off By Lenka

Sveta mučenica Vasa živela je u vreme cara Maksimijana u gradu Edesi.

 

Udavši se za svećenika idola po imenu Valerija, rodila je tri sina: Teogniju, Agapiju i Pistu i odgajala ih u hrišćanskoj pobožnosti, budući da je bila hrišćanka, a roditelji su je poučavali svetoj veri u Hrista. A kad ju je sam muž optužio za veru u Hrista, predstavila se sucu i izjavila da je hrišćanka. Zbog toga bi zajedno sa decom bila bačena u zatvor.

 

Tada bi sveta Vasa bila izvedena na sud, a njeni sinovi mučeni pred njenim očima: prvo bi Teognija bio obešen i strugan; tada je pretučen njen drugi sin Agapije, a koža s glave presečena do prsa, ali je ćutao i nije rekao ni reči: tada bi njen treći sin bio stavljen na razne muke. A majka ih je, gledajući patnje svoje dece, posrnula i molitvom ih savetovala da herojski ustraju u svojim podvizima. I sva su ta tri dečaka, herojski podnevši Hristove patnje, mačem posečena.

 

 

Njihovoj majci svetoj Vasi bilo je drago što je poslala svoju dragu decu Hristu; pa bi opet bila zatvorena. U tamnici bi gladovala, ali je hranu dobivala od anđela pa se uzdržavala za još veće patnje. Zatim bi je, po nalogu mučitelja, odveli u Makedoniju i tamo prisilili na žrtvu, ali nije poslušala mučitelje. Stoga bi bila bačena prvo u vodu, a zatim u vatru; nakon toga bi je kamenovali; ali usred celog ovog mučenja ostala je neozleđena. A kad su je odveli do idola, zgrabila je Zevsovog idola, te su ga udarili o tlo i slomili. Tada je sveta Vasa bačena zverima da je pojedu, ali je nisu dotakli.

 

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Стране: 1 2